25 Eylül 2011

Fırında Kremalı Kereviz

Kerevizin nedense çok seveni yoktur... Özellikle de çocuklar... Oysaki Eski Yunan uygarlıklarından bugüne dek mutfaklarda bolca kullanılan ve çok şifalı bir sebzedir. Afrodizyak etkisini de söylemeden geçemeyeceğim:)
Ben mutfağımda kerevizin hem kökünü hem de saplarını bolca kullanıyorum. Bu demek oluyor ki sizlere de bolca kereviz tarifleri vereceğim ve inanıyorum ki biri ile kerevizi sevmenizi sağlayacağım:)
Salata, çorba, garnitür ve ana yemek olarak farklı uygulamaları rahatlıkla uygulayabileceğimiz bir sebze, bugün ise sizlerle fırında bir ana yemek tarifi paylaşacağım.

İçindekiler
2 Orta Boy Kereviz Kökü
2 Orta Boy Kuru Soğan
1/2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Paket Krema
1 Yemek Kaşığı Hardal
2 Dal Taze Kekik
1/4 Su Bardağı Rendelenmiş Parmesan
1/2 Su Bardağı Rendelenmiş Gravyer Peyniri
1 Limon
Muskat
Karabiber
Tuz
 Kruton Ekmek

Hazırlanışı
Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın. Kerevizlerin saplarını kesin ve kökünü iyice yıkayın. Kökündeki toprakları temizlemek için ben sebze fırçalarını kullanıyorum. Üzerindeki sert kabuksu kısmı bıçakla temizledikten sonra 10 dakika kadar limonlu suda bekletin. Bu esnada soğanı jülyen dilimler halinde kesin.  Krema, zeytinyağı, hardal, yarım limonun suyu, muskat, karabiber ve tuzu bir kâsede karıştırın. Limonlu sudan çıkardığınız kerevizleri temiz bir mutfak bezi ile kurulayın ve jülyen olarak dilimleyin. Kereviz ve soğanları kremalı karışımla ile iyice karıştırın. Fırın kabınızı tereyağı ile yağlayın ve kremalı kerevizi kaba aktarın. Üzerini folyo ile kaplayarak 20 dakika kadar pişirin. Fırın kabını içinde 1 parmak kadar su olan bir fırın tepsisi ile fırınlayarak nemli ortam yaratarak kerevizin kısa sürede daha sağlıklı pişmesini sağlayabilirsiniz. Ardından folyoyu çıkarın, önce rendelenmiş peynirleri ardından krutonu üzerine serpiştirin ve karamel bir görünüm elde edene kadar 20 dakika daha pişirmeye devam edin. 5 dakika kadar bekletip soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.



*Bu tarifte kerevizin yanına havuç da ilave edebilirsiniz. 
*Kruton ekmeği hazır kullanmak yerine kendinizde 5 dakikada yapabilirsiniz. 4 dilim tost ekmeğini küçük dilimler halinde kesin, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, kekik, tuz ve pulbiber ile kızarıncaya dek soteleyin, işte krutonlarınız hazır.

Afiyet olsun:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder