Rakı sofrası hazırlamayı çok severim, tabi rakı içmeyi de:) Dostlarım ve ailemle bir araya geldiğim renkli sofralar, saatlerce süren sohbetler, yenilenen tabaklar ve hiç boşalmayan kadehler. Yoğun bir haftanın ardından hiçbir şeye değişmem bu sofrayı. Çerkez tavuğu ve acılı ezme de bu sofranın başlıca mezeleri arasında yer alıyor. Hazırlaması çok pratik ama bir o kadar da lezzetli. Klasik bir tarif uyguladığım için özel bir sırrım yok.
Çerkez Tavuğu
İçindekiler
2 Tavuk Göğsü
1 Orta Boy Kuru Soğan
4 Ekmek
3 Diş Sarımsak
60 gr. ceviz
1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Biber
Karabiber
Tuz
Tavuk göğüslerini soğan ile birlikte haşlayın. Haşlanmış tavukları didin, ekmekleri tavuk suyunda ıslatıp küçük parçalara bölün. Didiklenmiş tavuğu, ekmekleri, sarımsağı ve cevizi rondodan geçirin. Harcın içine 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, yeterince tuz ve karabiber ekleyin. Harca 7-8 kaşık kadar tavuk suyu ilave edin, karışımın daha kaygan olmasını istiyorsanız su miktarını artırabilirsiniz.
Acılı Ezme
Annemden öğrendiğim ve en çok uyguladığım tariflerimden biridir. Kahvaltıların, rakı sofralarının vazgeçilmez mezesidir... Bugüne kadar tadıp da beğenmeyen bir konuğum olmadı. Hazırlanışı da kolay olduğu için masanızın kurtarıcısı olabilir.
İçindekiler
1 Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
3 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Su Bardağı Ceviz
1 Su Bardağı Ekmek İçi
1,5 Kaşık Sızma Zeytinyağı
3 Diş Sarımsak
½ Limon
Tuz, pul biber, nane, kekik, karabiber
Cevizi ve ekmek içini mutfak robotunda çekin ve derince bir kaba alın. Sırasıyla sarımsağı, domates ve biber salçasını, zeytinyağı ve limonu ilave ederek karıştırın. Ezmenin ekmeğe sürülebilir ama çok kaygan olmayan bir kıvamda olması gerekiyor, buna göre zeytinyağı ve ekmek ile kıvamı ayarlayabilirsiniz. Son olarak baharatları ekleyin ve tekrar karıştırın. Ben tüm baharatları 1 çay kaşığı kadar ilave ediyorum, siz damak zevkinize göre miktarını ayarlayabilirsiniz.
Afiyet olsun:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder