11 Aralık 2011

Sloppy Joe - Basit Hamburger & Salata Tabağı

Fast food 90'lı yılların bizlere armağanı. İlk zincir restoranların açılışını dün gibi hatırlıyorum, haftasonu hamburger ve sinema... haftanın ödülü sayılırdı. Bugün hala hamburgeri seviyorum...yalnızca daha sağlıklı ürünlerin kullanılmış olmasına özen gösteriyorum. İstanbul'da son birkaç sene içerisinde iyi hamburgerciler açıldı, Tünel'de Mano en sevdiklerimden...sonra da Dükkan Burger. Uzun süren gecelerin ardından Kızılkayalar da hala favorim:)

Bununla birlikte ev yapımı hamburgeri de severim, Sloppy Joe, geleneksel bir Amerikan tarifi, yapımı çok pratik ve bir o kadar da lezzetli. Bu tür bol kalorili bir tarifin yanında leziz bir salata ile öğünü dengeleyebilirsiniz.


İçindekiler
Sloppy Joe
1 Orta Boy Kuru Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Kereviz Sapı
1/2 Kilo Dana Kıyma
1 Kırmızı Biber
4 Orta Boy Domates (1 kutu domates püresi de kullanabilirsiniz.)
4 Yemek Kaşığı Ketçap
1 Yemek Kaşığı Worcestershire Sos
4 Tane Burger Peyniri
4 Tane Hamburger Ekmeği
Jalapeno biber turşusu
Tuz
Karabiber


Hazırlanışı
Orta ateşte ısıttığınız derin bir tavada zeytinyağında öncelikle soğan, kereviz ve sarımsağı tuz ve karabiber ile soteleyin. Soğanlar hafifçe karamelleşip kereviz yumuşayana kadar bu işlemi 5-6 dakika kadar sürdürün. Ardından kıymayı ekleyin ve kıyma kırmızı rengini kaybedinceye kadar 7-8 dakika kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Ardından kabuklarını soyarak, rendelediğiniz domatesleri, ketçabı ve Worcestershire sosunu karışma ilave ederek, karıştırmaya devam edin. Tuz ve karabiber ile tekrar tatlandırın. Damak zevkinize göre karışımın sululuk oranını ayarlayabilirsiniz, ideal olanı orta sululukta bırakmak olacaktır.
Hamburger ekmeğinin alt tabanına burger peyniri, karışım, jalapeno turşusu ve tekrar burger peyniri koyarak ekmeğin üst tabanı ile kapatın ve tost makinasında peynirler eriyinceye kadar pişirin. (2-3 dakika)


Salata Tabağı
1 Adet Havuç
1/4 Orta Boy Kırmızı Lahana
1/2 Orta Boy
3 Kaşık Yoğurt
1 Kaşık Mayonez
Sızma Zeytinyağı
Tuz 
Limon
4-5 adet ceviz



Hazırlanışı
Kerevizin kalık kabuklarını soyduktan sonra rendelemeden önce biraz limonlu suda bekletin. Bu esnada yoğurt, mayonez ve tuzu karıştırın, ardından rendelediğiniz kerevizleri ekleyin.
Diğer yanda yıkayıp temizlediğiniz lahanaları, ince ince doğrayın ve tuz, limon ve zeytinyağı ile soslandırın.
Aynı sosu rendelediğiniz havuçlar için de kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder